Αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Αγ. Γεωργίου

Αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Αγ. Γεωργίου

Αρ. Πρωτ. 1355/02.07.09

Προς Υπουργούς:

- ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

                                                   

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πολύωρες βροχοπτώσεις που έπληξαν την βόρεια Ελλάδα την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Δήμο Αγίου Γεωργίου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στα δημοτικά διαμερίσματα της Ασπροβάλτας και των Νέων Βρασνών δεκάδες ήταν τα σπίτια και τα καταστήματα που πλημμύρισαν, ενώ πολλοί οδικοί άξονες έκλεισαν από τον μεγάλο όγκο των νερών.

Η ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αγίου Γεωργίου είναι επιτακτική, καθώς η περιοχή υπήρξε και στο παρελθόν ευάλωτη σε έντονα καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις.

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και οι ακτές μήκους 15 χιλιομέτρων του Δήμου Αγίου Γεωργίου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν από τα ρέματα τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών και μπαζών στις παραλίες.

Οι καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν την περιοχή σε μία δύσκολη εποχή, καθώς έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και στην περιοχή βρίσκονται τουρίστες, ενώ εάν δεν αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές μπορεί να πληγεί η τουριστική κίνηση και κατά συνέπεια η οικονομία της περιοχής.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές  που έχουν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα, αλλά και στην παραλία του Δήμου Αγ. Γεωργίου ώστε να μην πληγεί η τουριστική κίνηση της περιοχής;

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να θωρακιστεί η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγ. Γεωργίου από φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης στο μέλλον;

 - Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο  Υπουργείο ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης μέσω των αρμόδιων φορέων, ώστε να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς του Δήμου Αγίου Γεωργίου;

Απαντήσεις Υπουργείων